Vegansk Färslimpa
4 portioner - kan göras glutenfri
125 gram Hasselnötter, malda
2 Potatisar, kokta och mosade
1 Gul lök, finhackad
3 dl kokta Sojabönor (eller vita bönor)
2 st Lagerblad
50 gram Russin
3/4 dl Ströbröd*
2 msk Helhetshälsa Havreprotein
3/4 Grönsaksbuljongtärning, söndersmulad (eller 1,5 tsk "No Bullshit" flytande buljong)
2 msk Olivolja
4 st katrinplommon (blötlagda tills mjuka)
Smaka av med peppar, salt och ev. sojasås.
Till griljering: Ströbröd* och senap
Blanda allt väl, utom katrinplommonen som försiktigt vänds ner sist, för att bevaras hela.
Forma smeten till en limpa i en smord ugnsform.
Grädda i 175° i cirka 20 minuter.
Låt svalna.
Griljera såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Pensla färslimpan med senap. Strö över ströbröd. Griljera i mitten av ugnen, tills den har fått fin färg, cirka 10-15 minuter.
Serveras varm eller kall. Perfekt på julbordet och till buffé.
*För glutenfritt: Uteslut ströbrödet och ta 1/2 msk Helhetshälsa Psylliumfröskal i smeten.) Till griljeringen kan du ta majs-ströbröd.
Eva Bladh, Helhetshälsa