Vegan- behöver jag kosttillskott?

Veganen äter alla sorters grönsaker, baljväxter, rotfrukter, spannmål, bär, nötter, frön, svamp och alger. Animaliska livsmedel utesluts helt. 

Får jag B-12 brist som vegan?
Vitamin B12 i betydelsefull mängd finns ENDAST i animaliska källor, Därför är det jätteviktigt att du som är vegan väljer B12-berikad mat. Tillskott kan också behövas.

Järn och zink: Du bör tänka på samma saker som Lakto-ovo-vegetarianer, läs texten under Vegetarian kost.

Kalcium: Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium. Kalciumrika vegetabilier är annars sesamfrö, grönkål och nässlor. 

Protein: För att utnyttja växtproteinerna så bra som möjligt kan du kombinera olika typer av livsmedel som har kompletterande aminosyror. Då får du ut maximal mängd användbart protein.

Exempel på bra kombinationer är: baljväxter + ris, blomkål + nötter, matvete + bönor + majs. 

Riboflavin är ett B-vitamin som främst finns i animaliska livsmedel. Du kan få det från baljväxter, vetegroddar, näringsjäst och hirs.

Viktiga näringsämnen som du får från nötter, mandel och frön:  Fibrer, aminosyror, koppar, magnesium, selen, E-vitamin samt de essentiella fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra. 

Viktiga näringsämnen som du får från grönsaker och frukt: Fibrer, Folat, kalium, magnesium, karotener (A-vitaminkälla), C- och E-vitamin.

Viktiga näringsämnen som du får från baljväxter: Fibrer, järn, zink, selen och protein. 

 

Får du tillräckligt med jod?

Om du inte äter jodberikat salt (eller äter väldigt lite salt) ska du också fundera över om du får tillräckligt med jod.

Jod finns i mat från haven: Havsfisk, alger och skaldjur. Små mängder finns också i ägg och mjölkprodukter. Havssalt och vissa örtsalter kan innehålla en del men om du har ett lågt saltintag är det inte säkert att du får tillräckligt.