Lite historik

Helhetshälsa startade i början av 1990-talet men det var först en bit in på 2000-talet som vi på allvar började utveckla produkterna mot marknadens Högsta Möjliga Renhet, Helhetshälsas främsta kännetecken idag.

Blygsam start

Starten var blygsam, med några få produkter och en liten kundkrets. Till att börja med sköttes verksamheten hemifrån av de två grundarna Patrik Bladh och Bertil Wosk samt deras dåvarande fruar, Eva och Mairi.

Lärde av misstaget

Helhetshälsas målsättning var från början att erbjuda prisvärda vegetabiliska kosttillskott. En av de första produkterna var Caminca-kalken, en nybörjarmiss som vi senare bad om ursäkt för.

Caminca-kalken bestod av kalciumkarbonat, som visserligen är det vanligaste kalciumtillskottet än idag och dessutom billigt – men som är mycket svårsmält, framförallt i höga doser.

Vi lärde av misstaget och utvecklade nya, lättupptagliga mineraltillskott: Helaminpulvret och Optimalserien.

Helamin var ett multimineral som senare vidareutvecklades till dagens HelaminTRACE i kapsel med naturliga spårämnen från soltorkat innanhavsvatten.

Mot Högsta Möjliga Renhet

År 2001 skedde en stor förändring när Bertil, företagets ena grundare, lämnade oss för att starta eget utbildningsföretag.

Bertil är en skicklig föreläsare och hans kurser hade varit mycket uppskattade. Hur skulle vi gå vidare utan honom?

Så småningom växte vår målsättning fram: Att utveckla våra produkter mot marknadens ”Högsta Möjliga Renhet”.

Skärpt kontroll

Våra högt ställda krav på renhet medförde en kritisk granskning av leverantörer, råvaror och tillverkning.

Fanns det några svagheter?

Kunde vi stå för alla produkter?

Efter att ha granskat sortimentet valde vi bort ett fåtal produkter som inte höll tillräckligt hög kvalitet. De flesta kunde dock förbättras och utvecklas till de rena, lättupptagliga kosttillskott som de är idag.

I vissa fall räckte det att byta leverantör men full kontroll på en produkt kunde vi bara ha om vi själva tillverkade den. Därför ville vi utveckla vår egen kapslingsanläggning i Borghamn.

Självklart var det inte gratis att lösa ut en av företagets grundare

Den ekonomiska belastningen var en tung börda som bromsade verksamheten i många år. Men idag kan vi med stolthet säga att Helhetshälsa har kommit en god bit på väg mot målsättningen ”Högsta Möjliga Renhet”.

Ständig produktutveckling

Produktutvecklingen pågår ständigt och vi strävar alltid efter att hitta de renaste råvarorna på marknaden. Alltid vegetarianvänliga, utan onödiga tillsatser och ekologiska då det går.

På senare år har vi hittat flera spännande råvaror och produkter som vi märker att våra kunder uppskattar. T.ex. AlgOmega3® och K2-vitamin. Vi söker också ständigt efter nya naturliga och rena råvaror, till exempel ekologiska vitaminer att lägga till i vårt sortiment.

Kundens önskemål är viktiga för oss!

Miljön prioriteras också

Även om Helhetshälsa alltid försöker uppfylla kundens önskemål ger vi inte efter för krav som strider mot vår strävan efter högsta möjliga renhet och ett vegetabiliskt sortiment.

Miljön är också en aspekt att ta hänsyn till.

Miljötänkandet innebär till exempel att Helhetshälsa undviker portionsförpackningar, eftersom en kartong med portionspåsar av folie belastar miljön mer än en enkel, återvinningsbar burk med löst pulver.
 

Stor utmaning

Det är en stor utmaning att utveckla Helhetshälsas produkter till att bli marknadens renaste och mest lättupptagliga. Det finns alltid något som kan förbättras!
Men responsen från nöjda kunder ger oss en stärkande och positiv energi som stimulerar oss att utvecklas vidare.