Elaines matbröd

2 paket jäst
100 gram smör
1 liter vatten, värms till 37 grader.

3 dl vatten, 2 dl rågkross, 1 dl linfrön kokas upp och låt svalna

  • 2 tsk salt
  • 1 dl sötning motsvarande 1 dl sirap
  • 1 ½  dl solrosfrön
  • 1,5-2 dl Helhetshälsa Psylliumfröskal
  • (½ pkt anis och ½ pkt fänkål)
  • 1-1,1 l dinkelmjöl
  • 6-7  dl rågsikt  + lite rågsikt till utbakningen

 Smula ner jästen, lös upp den i lite av det 37° vattnet. Rör alla ingredienser, rör sist i dinkelmjölet och rågsikten.

Jäs 30 min, dela i 4 delar, gör som en längd av varje och dela i 8-9 bitar. Jäs under duk ca 20-25 minuter.

Grädda: Ugn 200°, ca 20 min.

Varmluftsugn 180-190° två plåtar i taget ca 20 minuter.