Elaines matbröd
2 paket jäst
100 gram smör
1 liter vatten, värms till 37 grader.
3 dl vatten, 2 dl rågkross, 1 dl linfrön kokas upp och låt svalna
- 2 tsk salt
- 1 dl sötning motsvarande 1 dl sirap
- 1 ½ dl solrosfrön
- 1,5-2 dl Helhetshälsa Psylliumfröskal
- (½ pkt anis och ½ pkt fänkål)
- 1-1,1 l dinkelmjöl
- 6-7 dl rågsikt + lite rågsikt till utbakningen
Smula ner jästen, lös upp den i lite av det 37° vattnet. Rör alla ingredienser, rör sist i dinkelmjölet och rågsikten.
Jäs 30 min, dela i 4 delar, gör som en längd av varje och dela i 8-9 bitar. Jäs under duk ca 20-25 minuter.
Grädda: Ugn 200°, ca 20 min.
Varmluftsugn 180-190° två plåtar i taget ca 20 minuter.