Tillsatser som inte behöver deklareras
En del tillsatser räknas inte som ingredienser och behöver därför inte deklareras. I Livsmedelsverkets vägledning till LIVSFS 2004:27 om märkning och presentation av livsmedel, står det bland annat såhär:
5.2.4.1 Vad är inte en ingrediens enligt föreskrifterna?
a) Ingredienser som har avskiljts vid tillverkningsprocessen och sedan åter tillsätts behöver inte deklareras.
Exempel: Vid koncentrering av juice försvinner en del aromer. Dessa får åter tillföras i en halt som motsvarar den ursprungliga, utan att de betraktas som ingredienser.
Det betyder att juice som framställts från koncentrat kan innehålla aromer utan att det syns i ingredienslistan!
b) Livsmedelstillsatser … som följer med från tidigare skede i tillverkningen – men som inte har någon teknisk funktion i det färdiga livsmedlet, den s k ”carry over”-principen, räknas inte som ingredienser.
Exempel: I en färdigrätt som innehåller salt behöver inte det klumpförebyggande medlet i saltet deklareras – eftersom det inte har någon funktion i maträtten.
Källa: Livsmedelsverkets vägledning till LIVSFS 2004:27 om märkning och presentation av livsmedel
Allergener måste dock ALLTID deklareras.